22 feb 2021 - ANI

Agentia Nationala de Integritate: Zece avertismente de integritate in proceduri de achizitie publica, emise in 2020

Agenţia Naţională de Integritate ( ANI) a emis în 2020 zece avertismente de integritate în proceduri de achiziţie publică.

Potrivit unui comunicat al ANI, in perioada ianuarie - decembrie 2020, Agentia a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, in vederea prevenirii conflictului de interese, un numar de 19.140 proceduri de achizitie publica. Dintre acestea, aproximativ 18% se refera la contracte finantate din fonduri europene. Totodata, aproximativ o treime din totalul procedurilor contin 78.609 contracte subsecvente (loturi).

,,In aceeasi perioada au fost emise 10 avertismente de integritate in valoare totala de 54,3 milioane lei (aprox. 11,1 milioane euro)", a transmis luni ANI.

Reprezentantii Agentiei precizeaza ca, prin intermediul sistemului PREVENT, ANI a emis, in perioada 20 iunie 2017 - 31 decembrie 2020, 127 avertismente de integritate pentru potentiale conflicte de interese in proceduri de achizitie publica in valoare totala de peste 1,33 miliarde lei (peste 274 milioane euro).

,,Potentialele conflicte de interese semnalate de sistem se refera la proceduri de achizitie publica derulate de autoritati contractante reprezentand ministere, institutii publice de la nivel central si local, unitati administrativ-teritoriale, regii autonome, precum si companii/societati comerciale la care statul este actionar majoritar. Dintre acestea, in aproximativ 98% din cazuri, conducatorii autoritatilor contractante au inlaturat cauzele care generau conflictele de interese, iar in doua cazuri, ANI a declansat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, intrucat aceste cauze nu au fost eliminate. Intr-un caz pentru care s-a emis avertisment de integritate, Agentia Nationala de Integritate va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, in situatia in care nu va fi inlaturata cauza conflictului de interese", se arata in comunicat.

Din 2017 pana in 2020, sistemul PREVENT a analizat, cu scopul de a detecta potentiale conflicte de interese, 62.495 proceduri de achizitie publica. In 61 de situatii, ANI a notificat Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli in procedurile de achizitie publica.

Sistemul PREVENT a fost lansat la sfarsitul lunii iunie 2017 cu scopul de a preveni conflictele de interese in procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica. ,,Concret, acest mecanism de preventie presupune analizarea datelor si a informatiilor introduse in Formularul de integritate de catre persoana responsabila din cadrul autoritatii contractante prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul National al Registrului Comertului - ONRC, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date - DEPABD). Elementul de noutate al sistemului PREVENT este dat de faptul ca acesta poate identifica, in mod automat, prezumtivele relatii ce pot exista intre persoane din autoritatea contractanta si persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanti in cadrul procedurilor de achizitie initiate de catre o autoritate contractanta. In cazul depistarii unui posibil conflict de interese, ANI emite un avertisment de integritate, iar autoritatea contractanta trebuie sa ia toate masurile de indepartare a posibilului conflict de interese emis de sistemul PREVENT", a mai transmis ANI.

Sursa : www.mediafax.ro